Interviu dr. Gabriela Florea – terapia craniosacrala
- “Discursul din lift”. Prezinta-te in maxim 3 randuri.
Dacă este vorba de un context profesional aș spune că:
„Sunt medic și practic terapia CranioSacrala cu un interes continuu în a explora modul în care mintea și comportamentul medicului sau terapeutului influențează evoluția bolii unei persoane aflate în suferință.”
Dacă este vorba de un context mai personal aș spune că:
„Sunt o persoană curioasă, dornică să afle lucruri din arii diverse. Cred că doar prin relaționarea cu alții pot afla mai multe despre mine și cum pot evolua astfel încât să las ceva de valoare în urmă. De asemenea, cred că teoria fără practică nu are valoare.”
- Cum ai aflat despre aceasta metoda de terapie si ce te-a determinat sa o studiezi pentru a practica?
Am descoperit terapia CranioSacrală metoda Upledger în 2011, în ultimul an ca studentă a Facultății de Medicină din București. Motivul care m-a determinat să încep încă de atunci formarea în această practică de medicină manuală a fost abordarea holistică și empatică a pacientului, viziune pe care nu o regăseam în medicina clasică, dar pe care o vedeam ca fiind extrem de importantă în traseul medical de care orice pacient trebuie să beneficieze.
- Care sunt principiile de baza ale acestei metode de terapie?
Principiul de bază al terapiei CranioSacrale constă în evaluarea celui de-al treilea ritm pe care îl avem în corp și anume ritmul cranio-sacral care este diferit de ritmul cardiac, pulsul, sau frecventa respiratorie. Acest ritm este perceput la nivelul structurilor osoase în care sistemului nervos central este încapsulat, de unde și numele terapiei cranio, cap, și sacral, osul sacru de la baza coloanei vertebrale.
În egală măsură, atenția terapeutului se concentrează pe tensiunile resimțite în ceea ce numim fascie, „haina” pe care toate organele noastre o îmbracă, inclusiv mușchii. Dacă această structură este în tensiune, atunci organul sau sistemul din care respectivul organ face parte, are de suferit.
Deoarece corpul nostru funcționează pe principiul de domino, în momentul în care o parte a corpului nostru este afectată, întregul organism are de suferit – iar aici includem și partea emoțională sau mentală a persoanei deoarece acestea nu pot fi separate de componenta fizică. Astfel, lucrând la nivelul acestor structuri, terapia CranioSacrală influențează toate părțile din care suntem compuși, fizic, mental și emoțional, prin aplicarea unei atingeri ușoare, de 5 grame, echivalentul greutății monedei de 50 de bani.
- Cine este „clientul” tau?
În urma celor peste zece ani de experiență, pot spune că majoritatea celor care apelează la terapia CranioSacrală sunt cei care fie suferă de o durere acută, ori cronică, fie cei care înțeleg că este necesară și o metodă complementară de tratament care să trateze disfuncția de care suferă dintr-o perspectivă neabordată de medicina clasică, cea care vede legătura minte-corp ca fiind la fel de importantă ca tratamentul medicamentos ce tratează disfuncția lor doar la nivel biochimic.
- Ce „cumpara” de fapt clientii atunci cand aleg aceasta terapie?
1. Detensionarea generală a corpului
2. Atenuarea, uneori chiar disiparea, durerii pentru care persoana vine la terapie
3. Îmbunătățirea calității somnului
4. O mai bună gestionare a nivelului de stres dat fie de problemele din viața de zi cu zi (postpartum, adaptarea la un nou mediu de lucru, îngrijirea unei persoane suferinde, etc.) fie stresul dat de afecțiunea de care suferă (traumatisme fizice care le-au afectat rutina, boli cronice ce îi invalidează din punct de vedere fizic și psihic, etc.)
5. O mai buna conștientizare a stărilor fizice și emoționale.
- La ce ar trebui sa se astepte o persoana care vine pentru prima data la o sedinta?
La prima ședință, are loc o discuție despre motivul pentru care persoana vine la terapie și despre cum terapia o poate ajuta, în mod specific. După această discuție (anamneză) are loc tratamentul efectiv, specific terapiei CranioSacrale metoda Upledger.
- Piata este competitiva, de ce ar veni clientii catre TINE?
Consider că ceea ce mă distinge de alți terapeuți CranioSacrali este pregătirea medicală pe care o am, nivelul avansat la care practic având cea mai înaltă calificare (terapeut diplomat CranioSacral, abreviat CST-D) și, de asemenea, experiența de peste zece ani, fără discontinuitate.
- Poti sa impartasesti cu noi din marturisirile clientilor tai care au beneficiat de terapie si si-au imbunatatit viata in acest mod? Povesteste-ne te rugam una din experiente.
O persoana minunata ce iti ofera un mediu relaxant si te face sa astepti cu nerabdare urmatoare programare! A creat o legatura minunata cu fiica mea cu autism! Iti multumim ca ai facut parte din povestea noastra!
(A.B.,30)
Recomand cu incredere terapia cranio sacrala! Felicitari, Gabriela!
(A.G., 27)
Terapie pentru minte si suflet! Va multumesc si recomand terapia dvs. cu mare drag!
(F.M., 50)
Am fost de mai multe ori la cabinet la dna. Doctor si de fiecare data am fost mai mult decat multumita de rezultate. Am numai cuvinte de apreciere fata de omul, doctorul si terapeutul Gabriela Florea.
(L.E., 40)
O experienta de autocunoastere cu un ghid bland, dar ferm.
(A.P.,44)
Este greu să aleg o singură poveste deoarece fiecare are ceva unic.
Cu toate acestea, prima care îmi vine în minte este cea a unei paciente care a venit la terapie după mai multe încercări de a rămâne însărcinată. După câteva ședințe, mi-a dat vestea că ultima încercare de fertilizare in vitro a avut succes. În următoarele nouă luni am continuat terapia până la finalul sarcinii când a și născut fără probleme un copil sănătos. Aceasta este una dintre multele confirmări că orice medic sau terapeut ar fi bine să aibă acele valențe de a facilita orice proces, fie că este vorba despre naștere, recuperare dintr-o anumită boala, trecerea dintr-o fază a vieții în alta din punct de vedere biologic sau emoțional, sau chiar trecerea de la viața fizică la cea imaterială. În acest mod, medicul creează un spațiu terapeutic potrivit prin faptul că nu își impune propriile credințe sau convingeri, ci le respectă pe cele ale persoanei pe care o tratează.
- Impartaseste cu noi numele a 3 carti sau 3 mentori care te inspira in activitatea ta de zi cu zi.
Tu și medicul din tine – John Upledger
Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Mate
Emotional Anatomy – Stanley Kelemen
Cuvant de incheiere?
Consider că cel mai potrivit cuvânt de încheiere este următorul citat care reprezintă și motto-ul după care mă ghidez în terapie și implicit în relația cu pacientul.
Un medic bun tratează boala; cel mai bun medic tratează pacientul care are boala.
Sir William Osler
Pentru tarife si programari puteti verifica aici.