Terapie Craniosacrala

Ce este terapia Craniosacrală?

“Terapia Craniosacrală oferă oricărei persoane șansa de a realiza un potențial nou pentru vindecare și pentru îmbunătătirea sănătății la toate nivelurile.” – dr. John E. Upledger

Terapia Craniosacrală este o terapie complementară ce sprijină sistemul craniosacral prin masarea blândă a fasciei și ale membranelor meningeale.

Denumirea de craniosacral își are baza în termenii craniu și (osul) sacral, un os al pelvisului care face conexiunea dintre vertebrele lombare, cele două oase ale șoldurilor și osul coccigian.

Terapia Craniosacrală a fost dezvoltată de către dr. John E. Upledger, care s-a bazat pe osteopatia craniană. Aceasta din urmă a fost o idee a medicului osteopat, William Sutherland, intre 1898 – 1900. Sutherland a observat, în timp ce studia un schelet uman, că sutuile craniene ale oaselor temporale în care se întâlnesc oasele perietale erau „oblice, precum branhiile unui pește, indicând mobilitate articulară pentru un mecanism respirator.”

Între 1975 și 1983 Upledger a pus bazele terapiei craniosacrale, în timp ce lucra ca și profesor și cercetător la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite. Împreună cu Ernest W. Retzaff, histolog la aceeași universitate, a dus mai departe cercetările începute de Sutherland, susținând atât conceptul de mobilitate a oaselor craniene, cât și acela de ritm cranian.

Cum funcționează terapia Craniosacrală?

Sistemul craniosacral are ritmul său, așa cum sistemul cardiovascular își are ritmul în pulsul cardiac. Acest ritm al sistemului craniosacral poate fi simțit la nivelul întregului corp prin fluxul lichidului cefalo-rahidian, ce are scopul de a lubrifica, detoxifia și hrăni sistemul nervos central. Considerat “respirația vieții”, sistemul craniosacral contribuie la buna circulație a sângelui, susține sistemul limfatic, cel respirator, și sistemul osteomuscular.

Specialistul în terapia Craniosacrală percepe pulsul craniosacral prin atingerea corpului clientului, observând zonele în care sistemul acestuia prezintă restricții. Terapeutul va aplica presiune foarte gentilă asupra coloanei vertebrale, țesutul conjunctiv, diafragmelor, craniului și suturilor craniene ale clientului. Prin aceste atingeri blânde, el va facilita eliberarea acestor restricții, readucând corpul într-un punct de echilibru.

Această formă de terapie este ideală pentru a evalua mecanismul corpului de a se autovindeca, stimulând sistemul imunitar și ajutând corpul în a elimina efectele negative (fizice sau emoționale) ale unor boli sau al unui stil de viață dezechilibrat. Ca multe alte terapii alternative, terapia Craniosacrală este folosită mai mult în mod preventiv, datorită eficienței sale în întărirea imunității. Cu toate scestea, ea este recomandată atât persoanelor care au probleme de sănătate, cât și celor care nu suferă de afecțiuni, indiferent de vârstă.

Cum te poate ajuta terapia Craniosacrală?

Aceasă formă de terapie este foarte eficientă în tratarea unor afecțiuni precum:

        • Migrene
        • Dureri cervicale și lombare
        • Afecțiuni ale coloanei vertebrale
        • Hernia de disc
        • Dureri de picioare
        • Dezechilibre ale sisemului nervos
        • Stres și hipertensiuni
        • Oboseală cronică
        • Autism
        • Depresii, insomnii, și alte dificultăți emoționale
        • Scolioză
        • Afecțiuni ortopedice
        • Afecțiuni neurovasculare și de imunitate, etc.

Una din cele mai puternice efecte ale terapiei craniosacrale este eliberarea somatoemoțională. Ea poate ava loc spontan, sau în urma discuției dintre terapeut și client. Această eliberare este procesul natural prin care clientul se vindecă emoțional prin mecanismele proprii.

Te așteptăm cu drag la centrul nostru Holistic Wellness din București sa intri in contact cu specialistii nostri si sa simti si tu efectele benefice unei astfel de terapii.

Pret