Terapia prin masaj
Terapia prin masaj
Masajul este o metodă de terapie prin care se aplică presiune asupra pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Presiunea aplicată poate fi de diferite intensități, de la mișcări gentile la presiune profundă.
Cum funcționează terapia prin masaj?
Terapia prin masaj cauzează schimbări fiziologice în corp prin:
- Răspunsul de relaxare – deși involuntar, este un răspuns previzibil al sistemului nervos la tehnica și mișcările masajului;
- Răspunsurile mecanice – efectele fizice care au loc în corp atunci când este aplicată presiune asupra țesuturilor moi. Această manipulare fizică ce are loc în timpul unei ședințe de masaj are două mari efecte fizice: îmbunătățirea circulației sangvine și a limfei; relaxarea și normalizarea țesutului moale (mușchi, țesut conjunctiv, tendoane, ligamente) care duce la relaxarea nervilor și a țesuturilor conjunctive profunde.
Împreună, aceste răspunsuri produc beneficii atât fizice, cât și emoționale.
Masajul cervical
Terapia prin masaj este deosebit de benefică în cazul durerilor cervicale, deoarece ajută la relaxarea mușchilor gâtului.
În marea majoritate a cazurilor, durerile cervicale nu sunt grave, fiind cauzate de o postură greșită atunci când stăm la birou, lucrând la calculator, sau aplecarea peste masa de lucru.
Masajul cervical reduce durerea prin stimularea eliberării de endorfine (substanțe produse natural de corpul uman, ce pot avea același efect ca și morfina) în sistemul nervos și în creier. Câteva studii de specialitate au descoperit că masajul reduce nivelul de cortizol, hormon al stresului, crescând în același timp nivelurile de hormoni ai fericirii, serotonina și dopamina. Acești hormoni încetinesc ritmul inimii, reduc tensiunea arterială și blochează receptorii de durere din sistemul nervos.
În timpul unei sesiuni, terapeutul va folosi mișcări ce vor detensiona mușchii contractați și îi va stim
ula pe cei slăbiți, conducând la tonifierea mușchilor, oxigenarea pielii și la îmbunătățirea circulației sangvine.
Beneficiile masajul cervical sunt:
- Calmarea durerilor cervicale;
- Calmarea migrenelor;
- Relaxarea mușchilor din zona cervicală (gât, umeri, și omoplați);
- Reducerea contracției musculare;
- Reducerea stresului.
Masajul de relaxare
Stresul zilnic poate avea un efect devastator asupra corpului nostru, mai mult decât ne-am putea da seama. El poate cauza o acumulare nesănătoasă a hormonului de stres, cortizol. Această acumulare poate duce la insomnii, migrene și chiar probleme digestive. De aceea, este important ca din când în când să punem deoparte puțin timp pentru noi înșine pentru a elimina stresul acumulat.
Masajul de relaxare face fix acest lucru. S-a dovedit științific că terapia prin masaj ajută la reducerea nivelului de cortizol din corp, ceea ce ajută corpul să intre într-un stadiu relaxant de odihnă și recuperare. Acest stadiu se prelungește și după terminarea ședinței de masaj.
În timpul unei ședințe de masaj de relaxare, terapeutul va aplica o serie de mișcări ce vor detensiona mușchii și vor îmbunătăți circulația sângelui. Printre beneficiile masajului de relaxare se numără:
- Eliminarea tensiunii musculare;
- Ameliorarea cefaleelor și a migrenelor;
- Îmbunătățirea flexibilității articulațiilor;
- Reducerea oboselii fizice și mentale;
- Ameliorarea insomniilor și îmbunătățirea calității somnului;
- Reducerea anxietății, etc.
Masajul anticelulitic
Celulita este grăsime subcutanată ce cauzează un aspect de ‘coajă de portocală’ în zona coapselor și a abdomenului. Celulita afectează între 90 și 98% din femei, fiind mai puțin frecventă la bărbați deoarece structura epidermului lor este diferită.
Există numeroase tratamente anticelulitice, însă cel mai popular și eficient dintre acestea este terapia prin masaj. Masajul anticelulitic funcționează în trei moduri:
- Prin stimulare limfatică / drenaj limfatic – stimularea activă a glandelor limfatice, reducând retenția de apă;
- Prin îmbunătățirea circulației sanguine – ajutând la ‘hrănirea’ țesuturilor cu sânge se poate reduce celulita;
- Prin stimularea mecanică a țesului conjunctiv – previne formarea de noi celule adipocite și favorizează crearea de celule fibroblaste, responsabile pentru secreția fibrelor de elastină și colagen.
În timpul unei ședințe de masaj anticelulitic, terapeutul folosește creme și uleiuri specifice ce ajută la reducerea celulitei.
Indiferent de motivul pentru care vă doriți o ședință de masaj, terapeutii Holistic Wellness București vă așteaptă cu drag. Programează-te azi la o ședință de masaj si vei simti si tu beneficiile acestei terapii!