Terapia Bowen

Ritmul alert al vieții de zi cu zi, stesul și agitația cotidiană au efecte profunde asupra conexiunii cu noi înșine, cea dintre minte și corp. Astfel, de cele mai multe ori ne este foarte greu să interpretăm mesajele propriului nostru organism, până în momentul în care ele devin imposibil de ignorat: dureri fizice, stări de oboseală cronice, etc. Terapia Bowen este menită să refacă această conexiune cu propriul nostu corp, reechilibrând relația dintre starea de spirit și sănătate a organismului.

Ce este terapia Bowen?

Spre deosebire de alte tehnici holistice, Terapia Bowen este relativ nouă, ea fiind creată de către Thomas Ambrose Bowen în anii ‘50, în Australia. Acest tip de terapie utilizează masări subtile ale corpului menite să stimuleze abilitatea lui de a se auto-regenera în mod profund.

Terapia Bowen este o terapie holistică non-invazivă ce se bazează pe manipularea ușoară a fasciei mușchilor – țesutul conjunctiv moale. Această tehnică poate fi folosită pentru a trata probleme musculo-scheletice sau alte probleme neurologice asociate, inclusiv leziuni acute cauzate de accidente sportive sau afecțiuni cronice.

Denumită și terapia Bowtech, această formă de terapie se axează pe maseara fasciei superficiale și de adâncime. Fascia este țesutul conjunctiv moale care acoperă și separă toate organele și țesuturile din organism.

Cum funcționează terapia Bowen?

Diferența majora dintre Bowen și alte tehnici, precum kinetoterapia sau masajul terapeutic, este faptul ca Bowen nu folosește manipulări forțate. În timpul unei ședințe, terapeutul nu impune anumite mișcari corpului, ci activează, prin mișcări ghidate, mecanismele sale de auto-vindecare. Deoarece fiecare corp este unic, el are un ritm propriu de refacere și de procesare a terapiei. Drept pentru care, organismul fiecărei persoane va răspunde diferit acestei tehnici.

Mișcările delicate din timpul unei ședințe de terapie Bowtech, activează acest proces de auto-vindare a organismulului prin vibrații ale traseelor nervoase specifice, și interpretate la nivelul sistemului nervos. Deși au un efect profund la nivel celular, aceste mișcări vă relaxează progresiv mușchii, lasând în urmă o senzație de confort fizic.

Mecanismele de auto-vindecare activate prin intermediul terapiei Bowen sunt:

  1. Refluxul de contracție – în timpul mișcărilor de „solicitare” și „rolare” ale acestei tehnici, se stimulează receptorii celulelor Golgi, ce informează sistemul nervos de starea de tensiune, de contracția țesutului musculotendinos, sau de alungirea acestuia. Aceasta stimulare poate întrerupe un cerc vicios de durere prin schimbarea stimulilor primiți de către sistemul nervos.
  2. Proprioceptorii articulațiilor – articulația, capsula și ligamentele, având o rețea de proprioceptori, sunt afectate de orice mișcare efectuată din jurul articulației. Funcționarea articulației revine la normal prin schimbarea stimulilor ce ajung la sistemul nervos.
  3. Fascia – mișcările din terapia Bowen sunt efectuate la un nivel superficial al fasciei. În urma unui traumatism, fascia devine rigidă, influențând negativ coordonarea musculară și aliniamentul postural. Prin tehnica Bowen țesutul afectat se înmoaie, ceea ce îmbunătățește postura și mobilitatea, fără a fi nevoie de vreo intervenție invazivă.
  4. Reechilibrarea sistemului nervos vegetativ – SNV este responsabil de mai bine de 80% din funcțiile organismului și este extrem de susceptibil la factori externi de stres. Terapia Bowen are cel mai important efect în această zonă, activând schimbarea SNV de la dominanta simpatică la cea parasimpatică, ducând spre o stare de relaxare profundă.

 

Cum se aplica?

  • Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj, acoperit, intr-o pozitie confortabila iar in incapere trebuie sa existe un confort termic.
  • Un tratament consta in aplicarea unor miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Prin aplicarea acestor miscari se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru.
  • Intre fiecare dintre seturile de miscari exista cateva minute de pauza, in care pacientul se odihneste, singur. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declansate de miscarile Bowen si a initia procesul de vindecare.
  • Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima sedinta, procesul de auto-vindecare derulandu-se si pe parcursul zilelor urmatoare – prin activarea doctorului interior.
  • Tratamentele se aplica, de regula, la interval de sapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar cateva sedinte de tratament, in cazul afectiunilor acute.
  • Terapeutul se poate concentra pe o problema specifica sau se poate adresa organismului ca un intreg, intr-o mainera holistica.
  • Tehnica Bowen nu foloseste manipulari in forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm.

Ce afecțiuni pot fi tratate prin terapia Bowen?

  • Probleme scheleto-musculare – sciatica, umăr înțepenit, luxații, dureri de spate, etc.;
  • Afecțiuni ale organelor interne – rinichi, ficat, stomac, etc.;
  • Dezechilibrări hormonale sau emoționale;
  • Oboseală cronică;
  • Stres cronic;
  • Migrene;
  • Boli ale sistemului imunitar;
  • Sechelele accidentelor vasculare;
  • Alergii și rinite;
  • Afecțiuni neurologice.

Verifica tarifele cabinetului aici.