Shiatsu

Shiatsu este un stil de masaj fondat in Japonia, în urmă cu 100 de ani, prin combinarea de tehnici de masaj oriental cu noțiuni moderne de anatomie și fiziologie din medicina vestică și este prima terapie holistică din lume. Ea s-a răspândit ulterior în Statele Unite și Europa, datorită succesului în tratarea sau ameliorarea unor afecțiuni. Shiatsu constă în tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching și tehnici de eliberări neurocraniene.

” Presiunea cu degetele face să curgă izvoarele vieții ” spune foarte frumos fondatorul acestei metode, Tokujiro Namikoshi. Shiatsu s-a dezvoltat ca tehnică terapeutică de masaj manual, axată pe circulația corectă a energiei și fluidelor in corp. Principiul de bază al terapiei este „acolo unde energia curge in forma ei naturală, viața curge fără obstacole”.

Shiatsu stimulează organismul să producă propriile substanțe cu rol antialgic, numite „endorfine”. Acestea sunt secretate în creier și oferă senzația „de bine”.

Din prisma medicinei moderne, Shiatsu acționează asupra sistemului nervos vegetativ. Prin aplicarea de presiune se stimulează sistemul nervos parasimpatic care este responsabil de relaxarea profundă, ajutând corpul să se refacă din interior, echilibrând procesele biologice, fizice, chimice și grăbind vindecarea la toate nivelurile.

Un beneficiu al masajului Shiatsu este starea profundă de relaxare fizică și psihică pe care o induce. Când se instalează stresul fizic sau psihic, manifestările lui sunt atât interne cât și externe la nivelul țesutului muscular. Drept urmare, puncte specifice sau regiuni mai intinse devin dureroase, tensionate, sensibile sau indurate. Shiatsu ajută la modificarea stării interne a organismului prin mobilizarea țesuturilor externe. Rezultatele terapeutice ale acestei metode sunt cunoscute și apreciate în lumea largă iar medicina modernă le acordă acum credibilitatea bine meritată.

Shiatsu se recomandă atât omului sănătos în scop profilactic și de întreținere, cât și celui cu anumite afecțiuni. Pentru afecțiunile mai grave sau cronice se recomandă tratamente timp mai îndelungat.

Shiatsu are rol analgezic, relaxant , tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afecțiuni ca tensiunile musculare, migrenele, problemele zonei cervicale si ale umerilor, sciatica, durerile de spate, durerile artitice, întinderile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, chisturile, problemele circulatorii, problemele legate de stres, constipația, anxietatea, atacurile de panică, oboseala cronică, tahicardia, problemele sinusurilor, depresiile și multe altele.

Un rol important îl are Shiatsu în recuperarea după intervenții chirurgicale dar si alte boli, cum ar fi recuperarea post covid de exemplu. Shiatsu este o terapie complexă care acționează atât asupra corpului fizic cât și asupra planului mental și emoțional.

În tratamentele Shiatsu presiunea este aplicată blând și profund. Intensitatea presiunii este ajustată în funcție de persoană, astfel încât confortul să fie maxim. Uneori zonele tensionate pot fi ușor dureroase în timpul tratamentului, însă după aplicarea presiunii durerea este mult ameliorată sau chiar eliminată, în funcție de vechimea și natura tensiunii/contracturii.

Noutatea pe care o aduce masajul Shiatsu este că se execută prin haine, cel ce primește masajul va purta o îmbrăcăminte confortabilă ( fără gulere tari, buzunare, nasturi și fermoare), asftel încât terapeutul să poată efectua manevrele fără a crea disconfort fizic.

Masajul se poate efectua și cu produse (uleiuri, creme), dar recomandările ce țin de păstrarea originalității acestei tehnici, sunt cele menționate mai sus.

Câteva din beneficiile terapiei shiatsu sunt:

– creșterea imunității organismului în fața agenților patogeni

– o recuperare mai bună post boala și după intervenții chirurgicale

– o stare de bine, de relaxare profundă, detensionare fizică, mentală și emoțională

– atenuarea până la dispariția durerii, îmbunătățirea stării fizice, mentale și emoționale

– claritate mentală, conștientizarea stărilor proprii

– îmbunătățirea calității somnului, o mai bună gestionare a stresului sau a altor stări pe parcursul zilei

– o îmbunătățire a calității vieții prin schimbarea percepțiilor

– revigorarea și echilibrarea întregului organism

Terapia Shiatsu este o adevărată călătorie spre interior la care vă invităm cu drag la centrul Holistic Wellness.