Interviu Cristina Rigani – terapeut Shiatsu

  1. “Discursul din lift”. Prezinta-te in maxim 3 randuri.

Sunt terapeut Shiatsu de aproape 10 ani, am studiat mai apoi tainele masajului devenind tehnician maseur – sunt un om în slujba oamenilor. Fac cu drag ceea ce fac, căutând să fiu alături de oamenii care vin spre mine.

2. Cum ai aflat despre aceasta metoda de terapie si ce te-a determinat sa o studiezi pentru a practica?

Am descoperit terapia Shiatsu într-un moment mai dificil al vieții mele și am simțit pur și simplu că asta trebuie sa fac. Shiatsu este prima terapie holistică apărută în lume, în urmă cu 100 de ani. Am fost atât cursantă pentru a deveni terapeut Shiatsu cât și pacientă Shiatsu în același timp, astfel încât am putut să constat pe mine rezultatele remarcabile și concrete ale acestei terapii, ceea ce m-a determinat să o dăruiesc mai departe oamenilor cu nădejdea de a aduce bucurie și speranță.

3. Care sunt principiile de baza ale acestei metode de terapie?

Shiatsu s-a dezvoltat ca o tehnica terapeutică de masaj manual pe bază de presiuni, axată pe circulația corectă a energiei vitale în corp. Principiul de bază al terapiei Shiatsu este: „acolo unde energia curge în forma ei naturală, viața curge fără obstacole”. Fondatorul terapiei, Tokujiro Namikoshi, obișnuia să spună că presiunea cu degetele face să curgă izvoarele vieții. Știm că orice tensiune mentală și emoțională se reflectă în corp, perturbâd sănătatea prin disfuncții la nivelul organelor interne și al întregului corp.

Prin aplicarea de presiune blând, profund, se înlătură spasmele musculare, tensiunile, energiile stagnante la nivel fizic, emoțional și mental,  dar mai mult decât atât se stimulează sistemul nervos parasimpatic care reglează o serie de procese subtile la nivel fizico-chimic în corp și stimulează vindecarea. Practic, corpul se echilibrează singur din interior prin înlăturarea barierelor. Vorbim de un proces de autovindecare.

4. Cine este „clientul” tau?

 Nu aș spune client, ci mai degrabă prieten. Orice om care vrea să rezolve concret anumite disfuncții sau care vrea să prevină apariția unor disfuncții, pentru că Shiatsu are și rol profilactic. Orice om care se confruntă cu spasme musculare, dureri de spate, dureri de etiologii diferite, întinderi musculare, migrene, insomnii, nervozitate, stres, atacuri de panică, anxietate, depresie, palpitații, oboseală cronică, probleme digestive, probleme circulatorii, chisturi (este o metodă alternativă la înlăturarea lor prin operații chirurgicale) și multe altele. Orice om care vrea să se liniștească din tumultul activităților de zi cu zi și să se întoarcă spre sine.  Shiatsu se adresează atât omului sănătos, cât și celui aflat în suferință. Împreună așezăm lucrurile pe făgașul lor firesc pentru o bună sănătate fizică, emoțională și mentală. Toată lumea este binevenită.

5. Ce „cumpara” de fapt clientii atunci cand aleg aceasta terapie?

Atunci când aleg să vină la un terapeut Shiatsu, clienții pot beneficia de:

1. O stare de relaxare profundă, detensionare fizică, mentală și emoțională.

2. Atenuarea până la dispariția durerii, îmbunătățirea stării fizice, mentale și emoționale.

3. Claritate mentală, conștientizare a stărilor fizice și emoționale.

4. Îmbunătățirea calității somnului și o mai bună gestionare a stresului sau a altor stări pe parcursul zilei, schimbarea percepțiilor.

5. Revigorarea și echilibrarea a întregului organism.

6. La ce ar trebui sa se astepte o persoana care vine pentru prima data la o sedinta?

La prima ședință are loc un dialog despre motivele pentru care vine persoana la tratament și modalitatea în care aceasta terapie o poate ajuta. Ședința se desfășoară la masa de masaj, noutatea fiind faptul că masajul se aplică peste haine. Se recomandă haine lejere, de bumbac, fără multe buzunare, nasturi sau fermoare, iar în zona gâtului fără gulere tari sau glugă. Spațiul este unul de relaxare și susținere.

7. Piata este competitiva, de ce ar veni clientii catre TINE?

Starea de bine resimțită în urma terapiei este cea care vorbește de la sine. Cuvintele nu pot cuprinde trăirea.

8. Poti sa impartasesti cu noi din marturisirile clientilor tai care au beneficiat de terapie si si-au imbunatatit viata in acest mod? Povesteste-ne te rugam una din experiente.

Din mărturisirile lor, un numitor comun este starea de bine, de liniște interioară, de relaxare, o atenuare a stărilor de nervozitate, o claritate mentală, o gestionare mai bună a stresului și a răspunsurilor la provocările de zi cu zi, un somn mai liniștit, dispariția sau atenuarea durerilor, dispariția atacurilor de panică, dispariția de chisturi ovariene ar fi doar câteva dintre rezultatele terapiei. Una din experiențele care îmi vine acum în minte este despre o doamnă care suferea de palpitații foarte puternice, zilnic avea aceste episoade extrem de neplăcute, iar medicii nu știau ce să-i spună, tratamentul medicamentos nu avea nici un efect. Cum totul era pe sistem nervos, după prima ședință simptomele s-au atenuat, iar după 4 ședințe au dispărut complet. Doamna a continuat să vină la tratament aproape un an de zile, săptămânal, timp în care nu a mai apărut nici un episod neplăcut, recăpătându-și echilibrul.

9. Impartaseste cu noi numele a 3 carti sau 3 mentori care te inspira in activitatea ta de zi cu zi.

Un model de profesionalism și dăruire este pentru mine medicul chirurg și profesor Valentin Voino-Iasenețki, mare om de știință care a pus bazele anesteziei generale, devenit apoi doctor de suflete și cunoscut lumii  ca Sfântul Luca al Crimeei, un sfânt al zilelor noastre.

Viorel Mihai, profesorul meu terapeut Shiatsu, care mi-a arătat o lume diferită și m-a învățat să ascult prin atingere.

Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor de Jacques Martel este una din cărtile care ne explică legătura de cauzalitate între mental și manifestarea fizică a diverselor patologii.

10.   Cuvant de incheiere?

Cuvântul de încheiere este o invitație la a experimenta această terapie cu rezultate  atât în menținerea stării de sănătate, cât și în tratarea diverselor afecțiuni. O invitație la o stare de bine. O invitație la o călătorie interioară de unde te întorci îmbogățit  cu resurse noi, cu bucurie și cu optimism.

Pentru programări și prețuri, puteți verifica aceasta secțiune.