anxietate si depresie

Anxietatea și depresia– afecțiuni din ce în ce mai întâlnite în rândul tinerilor și nu numai

Despre anxietate și depresie – un articol ce poate fi parcurs și de către cei care suferă de anxietate

În urmă cu câțiva ani era considerat un subiect tabu să spui cuiva că suferi de anxietate, atacuri de panică sau depresie de teamă ca nu cumva lumea să te considere “nebun”.

Însă iată că ușor, pe măsură ce multe persoane din lumea publică au inceput să mărturisească faptul că și ele se confruntă cu astfel de probleme, în 2020 lumea a început să fie mai deschisă în a discuta despre acest subiect și aflăm că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme de anxietate și depresie.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că până în anul 2020, depresia va deveni a doua cea mai mare povară a bolilor, după cele cardiovasculare, iar până în anul 2030, se aşteaptă a deveni cel mai mare contributor la povara globală a bolii şi dizabilităţii.

Și în România se discută de o creștere în rândul celor care suferă de depresie însă mulți dintre pacienți nu se prezintă la un psihoterapeut sau un medic pentru a fi diagnosticați și introduși în astfel de statistici.

Ce ni se pare și mai alarmant este faptul că auzim de multe cazuri de copii și adolescenți care încep de la o vârstă fragedă să se confrunte cu astfel de probleme în zilele noastre.

Dar să definim ambii termeni pentru a întelege mai bine manifestările.

Despre anxietate putem spune că este definită ca o stare de neliniște și fiecare dintre noi ne confruntăm cu astfel de trăiri de mai multe ori în viață. De altfel, această stare poate avea și o conotație pozitivă întrucât reprezintă motorul care ne pune în mișcare în situații dificile și reprezintă o resursă care ne mobilizează să acționăm în fața obstacolelor.

În momentul în care nivelul anxietății crește pe o perioadă mai îndelungată de timp, fapt care ne incapacitează să trăim o viață “normală”, satisfăcătoare, atunci aceasta se transformă în afecțiunea despre care auzim tot mai des, adică într-o tulburare de anxietate.

Tipuri de anxietate

Tulburarea de anxietate poate avea diverse manifestări și se împarte în mai multe categorii:

  • GAD – Generalised anxiety disorder, în traducere anxietate generalizată
  • OCD – Obsesive compulsive disorder, în traducere tulburare obsesiv compulsive
  • Fobii diverse
  • Tulburare de stres posttraumatic
  • Tulburarea de panică
  • TAS – Tulburare acută de stres

Deși evident fiecare om și organism este diferit iar impactul asupra calității vieții este diferit, în general se regăsesc următoarele simptome:

  • o stare de neliniște și frică nejustificată,
  • senzație de lipsă de aer,
  • ritm accelerat al inimii,
  • amețeală,
  • probleme de somn,
  • exacerbarea unor simptome fizice,
  • somatizări, etc.

Ce este depresia?

Despre depresie putem spune că se manifestă atunci când persoana se simte descurajată, tristă, demotivată, dezinteresată de viață în general pe o perioadă mai lungă de două săptămâni. Această stare interferează cu activitățile zilnice, incapacitând persoana să funcționeze.

Desigur, cu toții avem momente când suntem mai triști însă este o mare diferență între starea de tristețe și depresia care te oprește în a mai duce o viață normală.

Deși anxietatea și depresia sunt afecțiuni distincte, de multe ori acestea se succed una pe cealaltă deși simptomele sunt diferite: anxietatea crează o stare de neliniște și agitație, iar dacă simptomele persistă poate duce către depresie care se definește prin lipsă de pofta de viață și de angrenare în activități diverse.

Din fericire, ambele se tratează prin psihoterapie și tratament medicamentos dacă psihoterapeutul consideră că este necesară intervenția unui medic.

Desigur, terapiile alternative pot funcționa ca un adjuvant la cele mai sus menționate, iar în sensul acesta puteți citi la noi pe blog un articol mai complex.

Care ar putea fi cauzele apariției anxietății și depresiei?

În ambele cazuri, bineînțeles că există un mix de factori care duc către astfel de probleme, tocmai de aceea începerea unui demers terapeutic te poate ajuta să conștientizezi mai bine și să lucrezi cu tine pentru a depăși aceste afecțiuni supărătoare.  

Putem enumera câțiva factori ca: situații de viață, factori de mediu, genetici, neurobiliogici, cercetările actuale arătând tot felul de conexiuni între sănătatea mentală și intestine (gut), glandă pineală, etc.

Cercetările în domeniu sunt nenumărate iar o persoană cu adevărat interesată să înțeleagă cum funcționeaza organismul uman în relație cu aceste două afecțiuni cu siguranță va regăsi resurse nenumărate de documentare.

Apelează cu încredere la un specialist dacă și tu suferi de anxietate sau depresie!

Te așteptăm la cabinetul Holistic Wellness situat în Sector 1 București în apropiere de Piața Victoriei să faci primii pași pentru o viață în armonie cu tine însuți!

Lista completă de tarife o regăsești aici.